Hälytysosasto

Hälytysosaston sammutusmiehet, sukupuoleen katsomatta, vastaavat sammutus- ja pelastustehtävien hoitamisesta.

Hälytysosasto on palokunnan pääosasto, joka vastaa Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen kanssa tehdyn palokuntasopimuksen velvoitteiden hoitamisesta.

Hälytysosastolla on 10 minuutin lähtövalmiusaika, joka tarkoittaa sitä, että hälytykseen lähtee 10 minuutissa sopimusvahvuuden edellyttämä henkilömäärä (1+3). Toimintavalmius on yllä 365 päivää vuodessa.

Hälytykset tulevat hälytysvasteesta riippuen joko samanaikaisesti kun pelastuslaitoksen päätoimiselle henkilöstölle, tai myöhemmin, mikäli kohteeseen menevät yksiköt tarvitsevat lisäapua. Hälytysosasto voidaan hälyttää myös etupainotteisesti varikkovalmiuteen päällekkäisten tilanteiden varalta, mikäli päätoiminen henkilöstö ja sen kalusto on sidottu pidemmäksi aikaa omaan tehtäväänsä

Hälytysosasto tarjoaa jäsenilleen haasteita ja elämyksiä, nykyaikaisen pelastuskaluston ja -varustuksen sekä antoisaa yhdessäoloa. Vastaavasti edellytämme vastuuntuntoa, riittävää harjoitteluaktiivisuutta sekä oman fyysisen kunnon ylläpitämistä.

Päästäkseen mukaan pelastustoimintaan on jokaisen hälytysosaston jäsenen suoritettava hyväksytysti pelastustoiminnan peruskurssi. Tämän jälkeen lisäpätevyyttä haetaan mm. savusukellus-, pelastustyön-, vaarallisten aineiden -, öljyvahingontorjunta- ja ensivastekursseilta. Lisäksi osa jäsenistöstä suorittaa yksikönjohtajan pätevyyteen oikeuttavan yksikönjohtajakurssin. Ylläpitääkseen hälytysvalmiutta hälytysosasto harjoittelee säännöllisesti viikkoharjoituksissaan erilaisten tilanteiden varalle.

Nykyaikaisen palokunnan toiminta ei sisällä pelkästään sammutustoimintaa, vaan myös liikenneonnettomuuksien pelastustoimintaa, vahingontorjuntatehtäviä kuten myrsky- ja vesivahinkoja sekä ensivastetoimintaa. Näitä tehtäviä varten palokuntaamme on saatu normaalien sammutus- ja pelastusvälineiden lisäksi mm. hydrauliset pelastusvälineet ja lukuisia muita erikoistyökaluja.

Hälytysosasto suorittaa myös tehtäviä, jotka vaativat palokunnan erikoiskalustoa ja taitoja. Tällaisia ovat mm. turva- ja ensiapupäivystykset, tulityövartioinnit sekä alkusammutuskoulutukset. Vuosittain huolehdimme osaltamme esim. rata-autoilun SM-kilpailujen turvallisuudesta Hämeenlinnassa. Sekä lukuisissa rallipäivystyksissä ympäri suomea.

 

 

Hälytysosasto lukuina

74
Hälytystä vuonna 2022
30
Aktiivista jäsentä
3
Naista hälytysosastossa
27
Miestä hälytysosastossa

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kokosimme listan meille usein esitetyistä kysymyksistä.

Suoritatteko pihojen pesuja tai uima-altaiden täyttöjä?

Emme suorita enää pihojen pesuja. Emme myöskään toimita vettä uima-altaisiin, paljuihin eikä kaivoihin.

Olen täysi-ikäinen ja mietin että kuinka pääsisin mukaan hälytysosastoon?

Hälytysosaston jäseniltä vaaditaan mm. täysi-ikäisyyttä, riittävää terveydentilaa (kurssille mentäessä tulee hakea lääkärintodistus soveltuvuudesta sammutustyöhön) ja yhteistyökykyä.
Ota yhteyttä hälytysosaston päällikköön lähettämällä sähköpostia osoitteeseen hameenlinna.vpk@ext-pelastuslaitos.fi

Minkä ikäisenä hälytysosastoon pääse mukaan?

Hälytysosastoon pääsee mukaan sammutusmiesharjoittelijaksi 16-vuotiaana. Ensimmäiselle pelastustoimen peruskurssille voi hakea, kun kurssin alkamishetkellä on 18-vuotta.

Minkälaiset pääsyvaatimukset on savusukelluskurssille?

Testit viedään läpi vapaassa suoritusjärjestyksessä ja niiden välillä on 3-5 minuutin palautumisaika. Testattavan tulee saavuttaa kussakin testissä pelastussukellusohjeen kuntoluokkaan hyvä oikeuttava tulos.

Makuulta istumaan (krt/60 s): Vähintään 29 toistoa
Penkkipunnerrus 45 kg (krt/60 s) : Vähintään 18 toistoa
Jalkakyykky 45 kg (krt/60 s): Vähintään 18 toistoa
Leuanveto: Vähintään 5 toistoa

Tämän lisäksi pitää suorittaa hyväksytysti FireFit-testi.

Lisätietoja